Nekada u BiH

Bilo je lijepo nekada u BiH.


18.10.2010.

Goraždanka s novinarskim iskustvom u Teheranu

AVAZ - Novinski oglas 2008. godine je Goraždanku Veldinu Islam, tada dvadesettrogodišnju djevojku, odveo hiljadama kilometara daleko.

Diplomirana žurnalistkinja, koja je godinu pokušavala u BiH pronaći posao, prijavila se na oglas, dobila posao i u roku od 15 dana rodni grad zamijenila milionskim Teheranom.

Sedmero Bosanaca

- Bila je to velika promjena. Najprije sam sa kolegicom tri dana prespavala. Bila sam najmlađi član bosanske redakcije Iranske državne televizije - IRIB, koja takve programe radi na 27 različitih jezika i zapošljava oko 10.000 ljudi. Nas Bosanaca je bilo sedmero u jednoj smjeni - priča nam Veldina o svom angažmanu na IRIB-u.

Radila je poslove lektora, spikera i voditelja programa, ali u zemlji u kojoj niko ne mari za vremenske rokove i u kojoj će redovno kasniti na dogovorene sastanke, imala je dovoljno vremena da posjeti sve značajnije kulturne i historijske znamenitosti.

- Prva destinacija koju sam obišla bila je rezidencija kralja Šaha. Zaista je prelijepa. Sve blješti, sve je u staklu, a u njoj se i danas čuvaju stvari koje je koristio kralj, onako kako ih je on posljednji put ostavio. Bila sam i u gradu za kojeg kažu da je najljepši, gradu ljepote Isfahanu, bila sam na Perzijskom, Kaspijskom moru, obišla bušotine nafte ... - priča Veldina, pokazujući fotografije sa svojih turističkih obilazaka.

Već prvi dojmovi tokom boravka u ovoj zemlji pokazali su joj kako je u bh. medijima i javnosti uopće stvorena pogrešna slika o Iranu, kao državi u kojoj se ne poštuju prava žena.

- Sasvim je uobičajena stvar da u Teheranu muškarac čisti prozore, širi veš na terasi, čuva djecu, donese vam čaj kad dođete u goste. Za dvije godine na ulici nisam vidjela nijednu Iranku koja nije potpuno dotjerana, sređena, našminkana - ističe Veldina.

Ni standard stanovnika ne razlikuje se od onog u zemljama koje važe za razvijene. I u Iranu postoje ljudi koji prose, ali i oni koji ne znaju koliko imaju novca. Ali, kafu u Teheranu ne možete popiti bez sedam dolara u džepu. S druge strane, litar benzina u ovoj zemlji košta pet feninga, a svaki vlasnik automobila domaće proizvodnje dobije poklon bon za koji sipa 260 litara goriva u roku od dva mjeseca.

Aplicirala u OSBiH

- Bez obzira da li neko radi ili ne, kad doživi određen broj godina od države ima penziju. Radnicima je za stjecanje penzije potrebno 25 godina staža, a nakon toga ima pravo da ponovo radi, pa imate ljude koji primaju po dvije penzije - pojašnjava naša sagovornica.

Islam se poslije rada u Teheranu vratila u rodni grad, u kojem je 1992. godine, zajedno sa sestrom Elmom, ranjena gelerima granate kad je imala samo šest godina. Kaže, sve njeno je u Bosni i želi živjeti ovdje. Međutim, i pored završenog fakulteta, posao je nemoguće dobiti.

Čuvajući uspomene iz drevne Perzije, mlada Goraždanka nemirnog duha aplicirala je za službu u Oružanim snagama BiH. Ako bude primljena, možda nam donese priču iz još neke daleke zemlje.