Nekada u BiH

Bilo je lijepo nekada u BiH.


29.11.2012.

Nogomet i Sofrehana (Kahvehana)

Več odavno nisam imao priliku da gledam nogometnu utakmicu na stadionu, zato čim nađemo vrijeme gledamo te utakmice u našim sofrehanama. Tradicionalna sofrehana ili khavehana je mjesto gdje možete sjesti, jesti, piti čaj i naravno pušiti nargilu. Jučer takođe našao sam vrijeme sa prijateljima da gledamo jednu iransku ligašku nogometnu utakmicu u sofrehani. Inače u iranskoj premjer ligi igraju 18 ekipova. među koji su Persepolis i Istiklal oba dva iz Teherana najpopularnje ekipe u zemlji. Ja se navijam za Persepolis koji je nekada vodili hrvatski trener Stanko Poklepović, Vinko Begović, turski Mustafa Denizli a trenutno purtugalski trener Manuel Jose. U ovoj ekipi su takođe igrali legendarni iranski nogometaši kao što su Ali Dai, Mehdi Mahdavi kia, i Ali Karimi koji je kandidat za najboljeg igrača u Aziji. Iako nažalost ove godine trenutno Istikla na vrhu ali sami možete presuditi kakva je ova ekipa za koju navijam gdje samo prisustvuju zvijezde :)

19.11.2012.

Skijanje!

Jedan od prvih pitanja koje postavljaju stranci kada se upoznaju sa irancima je to: "Ima li snijega kod vas?" Teško je vjerovati da u gradu u kojem u ljetu tempratura stiže do 50 stepeni, može u zimi snijeg da pada. Međutim iznenadićete ako saznate da ne samo u Teheranu pada snijeg, več planine oko Teherana su najbolja mjesta za ljubitelje zimskih sporta poput skijanja. Naravno ta mjesta ne može se porediti sa sarajevskom Igmanom gdje su nekada održane zimske igre, ali trebam istači da Iran posjeduje dobre skijaške staze u regionu s obzirom da u zemljama Bliskog istoka inače rijetko pada snijeg. Na žalost nisam bio u mogučnosti da sam uslikam ta mjesta ali pozivam Vas da pogledate kako izgledaju skijaške staze putem ovogodišnjih slika koje sam pronašao na internetu. :)

13.11.2012.

Uživo iz Teherana!

Ne bih rekao da Iranci puno znaju o Bosni i Hercegovini niti, naravno, Bosanci i Hercegovci o Iranu. Kao osoba koja upzonaje bosanski jezik nekako želim više upoznati ljude sa svojom zemljom. Utisak antiiranskih propaganda učinio tako da uglavom ljudi imaju potpuno drugo, čitajte loše, mišljenje o ovoj zemlji koja posjeduje jedanu od najbogatih kultura i civilizacija na svijetu. Upravo zbog toga namjeravam ukoliko mi posla budu dozvolili da vam objavim svoje vlastite foto i video galerije iz glavnog grada Irana, Teherana kako biste bolje upoznali ovu zemlju. Ovo mi je prvi video snimak od serije "Kako Teheran izgleda?1"
Također će ako Bog da snimiti i napraviti snimke o običajima i tradicijama iranskog naroda. Za sad bi vas zamolio da pogledajte sljedeći snimak.

Pogledajte: Jedan kišni dan u Teheranu

05.11.2012.

Jedan obični dan...

Danas je sasvim jedan obični dan, nastavio sam sa prijevodom ciklusa "Put prema svijesloti" koji inače emitujemo iz našeg radija i naravno objavljujemo na našem sajtu. Rijeć je o jednoj emisiji u kojoj pripremimo jednostavno tumačenje Časnog Kur'ana, uspjeli smo do sada pripremiti do početka sure Junuz i tako nastavimo da bismo ako Bog da što prije zavašili cijeli Kur'an. Inače raditi kao prevodilac ostvara priliku da čovjek uči ono što nije učio i ono što ne bi možda nikada ni učio.

Naš rad možete vidjeti ovdje!